Menu 'The Taste Of Wine, Jazz & Blues'

Sparkling Burgundy

De schitterende klankkleur van de bügel, bespeeld door Julius Watkins, bepaalt in hoge mate de sfeer die het nummer 'Sparkling Burgundy' uitstraalt. Naast Watkins horen we tenorsaxofonist Charles Rouse. Beide musici waren de leiders van de groep Jazz Modes (1956 – 1959). Orkestleider en componist Gil Evans was zo onder de indruk van het lichtvoetige spel van Watkins, dat hij hem meerdere malen inviteerde om deel uit te maken van verschillende formaties met Miles Davis in de hoofdrol. Een mooi voorbeeld vormen de opnamen voor het album 'Miles Ahead'. Na de Jazz Modes ging Rouse met pianist Thelonious Monk pln, met wie hij 11 jaar heeft samengewerkt. Rouse bleek een begeleider te zijn die de excentrieke en geniale Monk goed kon volgen in zijn verrassende tempowisselingen. De gaten die Monk liet vallen, vulde Rouse op het juiste moment vindingrijk op. Rouse begon zijn muzikale carrière in de orkesten van o.a. Duke Ellington, Billy Eckstine, Dizzy Gillespie en Art Farmer. Begin jaren tachtig maakte hij deel uit van de groep 'Sphere'. Deze formatie heeft de herinnering aan de muziek van Monk op voorbeeldige wijze levendig gehouden.

Ingrediënten voor vier personen:

50 tot 60 gram roomboter

10 cl water

50 gram bloem

2 eieren

100 gram geraspte belegen kaas

40 gram geraspte belegen kaas, voor de garnering

roomboter om in te vetten

Bereidingswijze:

De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. De boter met het water in een steelpannetje op een middelhoge hittebron verwarmen. De bloem toevoegen en voortdurend roeren tot het deeg van de van de pan begint los te laten. Het steelpannetje van de hittebron afhalen en de eieren een voor een toevoegen. Na toevoeging van elk ei met een handmixer goed roeren. Vervolgens de geraspte belegen kaas erdoor roeren. Met behulp van twee lepels kleine hoopjes van het deeg op een ingevette bakplaat verdelen. In het midden van de oven plaatsen en in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar bakken tot de buitenkant egaal lichtbruin van kleur is en de soesjes zacht aanvoelen Af  laten koelen en met een toefje geraspte kaas bestrooien. Als aperitief hapje serveren, vergezeld van een goed gekoeld glas Crémant de Bourgogne, of een andere Crémant uit bijvoorbeeld de Elzas of Loire streek.

Bread And Wine

Op de cd 'Tenor Legacy' uit 1993 soleren de tenorsaxofonisten Joe Lovano en Joshua Redman frank en vrij in het nummer 'Bread And Wine', na de welluidende opening van de percussionisten  Lewis Nash en Don Alias. In het begin van zijn muzikale loopbaan vielen het krachtige geluid en de levendige solopartijen van Lovano op in de orkesten van Woody Herman en Mel Lewis. In de verschillende groepen van drummer Paul Motian liet Lovano ook horen dat hij zeer bedreven is in de vrije improvisatie. Hun gemeenschappelijke bewondering voor één van hun favoriete pianisten namelijk Bill Evans laten zij horen in de cd 'Bill Evans' (1990). De 2 delen van de cd 'On Broadway' zijn het zoveelste bewijs van hun innige muzikale verbondenheid.

Hoewel Lovano geschoold is in het bopidioom heeft hij altijd met bewondering geluisterd naar de vrije improvisatie van o.a. John Coltrane, Ornette Coleman en Jimmy Giuffre. Op de inmiddels derde cd 'Cross Culture' (2013) met zijn groep Us Five met o.a. pianist James Weidman en bassiste Esperanza Spalding, levert Lovano het bewijs dat zijn dynamische improvisaties niets aan overtuigingskracht hebben ingeboet.

Gegrilde courgette met pesto

Ingrediënten voor vier personen:

50 gram verse basilicumblaadjes

2 tenen knoflook, geschild

4 eetlepels pijnboompitten

75 gram geraspte peccorino of Parmezaanse kaas

1 dl olijfolie, extra vierge

2 eetlepels olijfolie, om de courgettes in te smeren

2 kleine courgettes

licht geroosterd stokbrood  of gehalveerde bruine broodjes

mespunt (grof) zeezout

Bereidingswijze:

De courgette in niet te dunne plakjes snijden, in een schaal of diep bord leggen en met 2 eetlepels olijfolie besmeren. De overige ingrediënten in een keukenmachine doen en laten draaien tot er een smeuïge massa is ontstaan. Het kan ook anders maar kost meer tijd, namelijk de basilicumblaadjes scheuren en samen met de  knoflook, pijnboompitten, peccorino of Parmezaanse kaas en mespunt zout in een vijzel  stampen en bij beetjes de olijfolie toevoegen. De plakjes courgette zo kort mogelijk op een grillpan of onder de grill van de oven roosteren. Sneden licht gerooterdestokbrood of gehalveerde bruine broodjes met opgerolde plakjes courgette beleggen en de pesto erover verdelen. Een glas Sangiovese uit Emilia-Romagna (Italië) of Montepulciano d' Abruzzo erbij serveren.

 

Like A Fine Wine

In het begin van de jaren tachtig maakte Marcus Benoit deel uit van het kwintet van Cole Broderick. Met deze groep is hij afwisselend op saxofoons en dwarsfluit te horen op het succesvolle album 'Sessions Of  Saratoga' (4delen). Tegenwoordig is hij muzikaal leider van de groep 'Gabriels Groove', die zich vooral toelegt op salsa, Latin jazz, funk en hedendaagse interpretaties van bekende bopnummers. Naast zijn spel op diverse saxofoons en dwarsfluit is hij als zanger, pianist en  keyboardspeler te horen. Als zanger en saxofonist horen we hem in een mengeling van blues, funk en soul in de vertolking van zijn compositie 'Like Fine Wine' op de cd 'Like Whiskey On Ice' uit 2006. Andere cd's van hem voor het CDBaby label zijn 'Round 1' (2003), Lets Get Away' (2008) en 'An Acoustic Trilogy, Part 1' (2009)'. Op de cd 'Round 1' brengt hij zijn bewondering voor de muziek van pianist en componist Horace Silver tot uitdrukking in het melodieuze nummer 'Song For Horace Silver'.

Ingrediënten voor vier personen:

8 dunne plakjes gekookte ham

175 gram oesterzwammen

1 halve en ontpitte, rijpe avocado

3 theelepels vers citroensap

2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

warme toast

peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De oesterzwammen met keukenpapier schoonmaken en de harde onderkant afsnijden. De schil van de avocado verwijderen en het vruchtvlees in stukjes snijden. Samen met het citroensap in een mengkom doen en met een vork zo fijn mogelijk maken. Op smaak brengen met peper en zout. De olie in een koekenpan of wok verwarmen, de oesterzwammen zo kort mogelijk roerbakken en af laten koelen. De oesterzwammen met dunne plakjes ham vullen of omwikkelen en met avocadopuree over bordjes verdelen. Met warme toast  serveren, vergezeld van een goed gekoelde Chardonnay uit de Languedoc, Nieuw-Zeeland of Chili, of een fruitige Rueda uit Spanje, of een Pinot Gris uit de Elzas (Frankrijk).

Chateauneuf du Pape

Chateauneuf du Pape

Deze compositie van de virtuoze gitarist Jon Durant ademt een dromerige, soms mysterieuze sfeer uit. In de vertolking van dit nummer uit 2004 horen we naast Durant o.a. Tony Levin op elektrische bas en Vinny Sabatino op drums en percussie. Jazz, fusion, en 'new age' zijn belangrijke inspiratiebronnen voor Durant, die beïnvloed is door o.a. de Duitse bassist Eberhard Weber en de Engelse gitarist Allan Holdsworth. Naast musicus en fotograaf is Durant producer van het door door hem in 1996 opgerichte label Alchemy Records. In 2012 verscheen zijn nieuwste album 'Burnt Belief', waarin originaliteit en virtuositeit nog steeds de boventoon voeren. Bassist Tony Levin is vooral bekend geworden door zijn verbintenis met zanger Peter Gabriel en de groep King Crimson. De afgelopen jaren heeft  Levin verschillende albums gemaakt met gitarist Jon Durant. Over  de  herkomst van 'Chateauneuf du Pape' heeft Durant geschreven: 'The inspiration came from a great dinner with my wife which included a lovely bottle of Chateuneuf du Pape. After dinner I went downstairs and the opening chords just flowed out'.

Ingrediënten voor vier personen:

500 gram hertenvlees, ontbeend

1 grote ui

2 takjes verse tijm

2 eetlepels bloem

30 cl wild- of runderbouillon

4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

4 eetlepels appelstroop

4 eetlepels verse zilveruitjes, geschild

2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie

peper uit de molen en zout naar smaak

Het hertenvlees in blokjes snijden, met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De ui schillen en in stukjes snijden. De blokjes hertenvlees met bloem bestuiven. Olie in een braadpan verhitten en de  blokjes hertenvlees aanbraden. De stukjes ui al roerende toevoegen en de bouillon en de takjes tijm erbij doen. De hittebron op de laagste stand zetten en in ruim 90 minuten gaar stoven. Tien minuten voor ht einde van de stooftijd de takjes tijm verwijderen, het stoofvocht iets inkoken en de appelstroop erdoor roeren. Zilveruitjes toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Over voorverwarmde borden verdelen, vergezeld van aardappelpuree of aardappelkroketjes en in boter gestoofde reepjes spitskool of broccoliroosjes. Een glas Chateauneuf du Pape erbij serveren. Deze krachtige rode wijn zal de volle smaak van dit stoofgerecht goed ondersteunen.

Ruse Of Roussillon

'With a wonderful feeling for the beat and adept phrasing, Wicks can make you fall for her', aldus jazzcritcus Dan McClenaghan op de website 'All About Jazz' over de stem van de Amerikaanse zangeres Carrie Wicks. In 2010 verscheen haar eerste cd 'I'll Get Around To It', met o.a. het nummer 'Almost Blue' van Elvis Costello. Deze veelbelovende cd is in 2012 gevolgd door haar tweede cd 'Barely There', waarop het nummer 'Ruse Of Roussillon' voorkomt. Evenals op haar eerste cd wordt Wicks begeleid door o.a. Bill Anschell op piano, Jeff Johnson op bas, Byron Vannoy op drums en David Lange op accordeon. 'Kiss me quick jouissance, On Mount Rouge we will find insouciance, Rousillon, Come with me to Roussillon....', het begin van het laatste couplet, waarin we Carrie Wicks met haar melancholische stem horen. Een uitnodigende stem om Roussillon met haar vele pittoreske dorpen te bezoeken en te genieten van de vaak krachtige rode wijnen. En niet te vergeten de zoete rode wijn uit Banyuls, die ongetwijfeld voor 'jouissance' (genot) zal zorgen.

Chocoladetaartjes met vijgen

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram chocolade, extra puur (72%)

125 gram roomboter, kamertemperatuur

150 gram rietsuiker

2 eieren

75 gram bloem

75  gram ontvelde amandelen, grof gehakt

2 rijpe verse vijgen (of 3 gedroogde vijgen)

poedersuiker

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. De chocolade in kleine stukjes hakken en in een steelpannetje boven een kom met heet water laten smelten. Goed roeren en vervolgens iets laten afkoelen. Boter en suiker met een mixer kloppen en de eieren een voor een kloppend erbij doen. De chocolade erdoor roeren en daarna de bloem en de grof gehakte amandelen. Een bakblik van ongeveer 25 x 30 cm met wat boter invetten en het beslag erover verdelen. Het bakblik in het midden van de oven plaatsen en in ruim 35 minuten bakken. Uit de oven halen en af laten koelen.  In gelijkmatige stukken snijden. De stukken over met poedersuiker bestrooide borden verdelen en met plakjes rijpe vijg garneren. Indien er geen verse vijgen verkrijgbaar zijn, gedroogde vijgen gebruiken, die eerst 2 uur inwarm water zijn geweld. Een glaasje (rode) Banyuls om in de sfeer van de Roussillon te blijven, erbij serveren. De Banyuls kan worden vervangen door rode port of cream sherry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ginger Ale Blues

Op jeugdige leeftijd hield Willie Dixon zich bezig met het schrijven van teksten, die hij aan muziekliefhebbers in zijn omgeving verkocht. De ijzersterke teksten van deze zanger en bassist hebben bijgedragen tot  het succes van blues iconen als Muddy Waters, Little Walter, Howlin' Wolf, Bo Diddley en vele anderen. Ook de Rolling Stones en Led Zeppelin hebben nummers van Dixon op hun repertoire staan. Nummers als 'Hoochie Coochie Man' voor Muddy Waters, ''Evil' voor Howlin' Wolf en 'My Babe' voor Little Walter spreken nog steeds tot de verbeelding van veel blues liefhebbers. Het nummer 'Ginger Ale Blues' staat op het album 'Ginger-Ale Afternoon', dat in 1989 is verschenen. De titel van zijn autobiografie 'I Am The Blues' is veelzeggend voor zijn indrukwekkende muzikale oeuvre.

Ingrediënten voor vier personen:

60 cl koude Weizen (of witbier); bijvoorbeeld Maisels Weisse Original  of een andere

3 eetlepels kleine bolletjes stemgember, op siroop

4 tot 5 eetlepels gembersiroop

takjes verse munt of citroenmelisse, voor de garnering

Bereidingswijze:

De bolletjes stemgember en de gembersiroop over longdrink glazen  of kelkglazen verdelen. Opvullen met koude Weizen en met een klein takje verse munt of citroenmelisse garneren.

Ginger Ale Blues: Willie Dixon: Ginger-Ale Afternoon. (Foto:Willie Dixon)