The Codfish Inn

‘Steaming Texas blues and rock’n roll’, zo kan de muziek worden omschreven van de Hennessy Blues Band. De enthousiast solerende muzikanten van deze band zijn geïnspireerd door Texas- en Chicago blues, soul en swing met een stevige portie onvervalste rock’n roll. Op hun eerste cd ‘Carpenter Blues’ uit 2008 trekken de muzikanten alle registers open. Na de welluidende opening met zanger Kurt Roaldsy, horen we gitarist Paul Hennessy, Per Johansen op bas en Kai Evenstuen op drums.  De voorliefde voor soul komt duidelijk naar voren in de zang van Roaldsy en Evenstuen blijft op dynamische wijze de andere muzikanten begeleiden. Aangevuld met andere muzikanten is deze band regelmatig op tournee.  

Ingrediënten voor vier personen:

400 gram bacalao, zonder vel en graten, in reepjes of verse kabeljauwfilet

2 hardgekookte eieren, in stukjes gesneden

2 sjalotjes, geschild en in stukjes

2 teentjes knoflook, uit de knijper

1 mespunt Cayenne peper

4 eetlepels mayonaise, liefst zelf gemaakt

2 eetlepels vers limoen- of citroensap

2 eetlepels verse bieslook of peterselie, fijngeknipt

2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie

peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Bij het gebruik van gezouten, gedroogde kabeljauw (bacalao in het Spaans,  bacalhau in het Portugees, salted codfish) deze eerst in lauwwarm weken.  Afhankelijk van de dikte 6 tot 8 uur weken. Af en toe het water verversen. Na het weken in kleine stukjes snijden.  Bij gebruik van verse kabeljauw, deze in stukjes snijden en met weinig zout bestrooien. Olie in een wok of braadpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. De stukjes verse kabeljauw of geweekte bacalao al roerende toevoegen en de hittebron op de laagste stand zetten. De geperste knoflook erdoor roeren en nog kort al roerende verwarmen. Dit mengsel laten afkoelen en in een mengkom scheppen. De stukjes hardgekookt ei, mayonaise, mespunt Cayenne peper en fijngeknipte verse bieslook of bladpeterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Over kleine bordjes of schaaltjes verdelen en met neutrale of licht gezouten stengeltjes of reepjes licht geroosterd stokbrood serveren. Naar smaak een goed gekoeld glas Rueda uit Spanje of Pinot Grigio uit Italië of een goed gekoeld glas pilsener of blond bier tussen 5 en 7 vol% erbij serveren.

The Codfish Inn: Hennessy Blues Band: Carpenter Blues. CDBaby/Hennessy Blues Band 884502020779. (Foto: Paul Hennessy).

 

 

Asparagus Walk

Vooral in de ’smooth jazz’ vertolkingen roept het spel van George Bishop herinneringen op aan het zwoele, gepolijste geluid van saxofonist Grover Washington Jr.  Bishop is op verschillende saxofoons te horen. Deze musicus verwerkt rock jazz, soul, funk en blues in zijn vele luisterrijke composities, die voorkomen op zijn cd ‘Pine Cruisin’ uit 1997. Naast Bishop horen we Bill Flynn op gitaar en Bob Lenox op piano, Bunk Riley op drums en Sal Vincetti op bas. Pianist Bob Lenox was in de jaren zestig samen met zanger Garland Jeffreys bekend met zijn groep ‘Trane’.  Van George Bishop zijn voorafgaande aan de cd ‘Pine Cruisin’, de cd’s ‘Like A Butterfly’ (1992) en ‘Colour Love’ (1995) verschenen. De in 2005 overleden Bishop was ook als muzikaal leider betrokken bij de oprichting van de Duitse groep ‘Jazzkantine’.

Ingrediënten voor vier personen:

150 gram groene asperges

100 gram kastanjechampignons of shiitake

1 sjalotje

4 middelgrote eieren

4 eetlepels slagroom of koksroom

3 eetlepels zonnebloemolie

peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De harde onderkant van de asperges afsnijden en in stukjes snijden. De harde onderkant van de kastantechampignons afsnijden en in stukjes snijden. De olie in een koekenpan met antiaanbaklaag verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. De stukjes groene asperge en kastanjechampignons al roerende toevoegen, de hittebron op de laagste stand zetten en 5 minuten verwarmen. In een mengkom  de eieren goed met de ongeklopte slagroom of koksroom  mengen. De hittebron iets verhogen het eimengsel el roerend toevoegen. Goed roeren tot het eimengsel is gestold. Zo warm mogelijk serveren, vergezeld van dunne reepjes toast of licht geroosterde sneetjes ciabatta of stokbrood, besmeerd met een vleugje olijfolie en oregano of lichtjes besmeren met geperste knoflook.

Asparagus Walk: George Bishop: Pine Cruisin’. Blue Orchid 2025-2 (Foto: George Bishop).

 

 

 

And We All Swing The Tuna

De leden van de groep ‘Bombastic Meatbats’ moeten wel liefhebbers van eten zijn, gelet op de vertolking van nummers als ‘Pigsfeet’, ‘Breadballs’, ‘Mountain Of Meat’, ‘Lobster Legs’en ‘And We All Swing The Tuna’. Op het laatstgenoemde nummer bewijzen ze vol overgave hun voorliefde voor elektronische jazz rock.  Naast drummer Chad Smith horen we Jeff Kollman op gitaar, Kevin Chown op bas en pianist Ed Roth, die ook te horen is op Fender Rhodes piano en Hammond B-3 orgel. Deze muzikanten zorgen onder leiding van Chad Smith voor een dynamische sound. Chad Smith is vooral bekend als drummer van de ‘Red Hot Chili Peppers’. Chad speelt regelmatig  met andere groepen en artiesten zoals ‘Chickenfoot’ en de door hem opgerichte groep ‘Bombastic Meatbats’. Deze groep is vaak te horen in ‘The Baked Potato’,  de bekende jazzclub van pianist Don Randi in Los Angeles. De bekendste albums van ‘The Bombastic Meatbats’ zijn  ‘Meet The Meatbats’, ‘More Meat’ en ‘Live Meat And Potatoes’.

Ingrediënten voor vier personen:

4 tonijnfilets, elk 100 tot 125 gram  (MSC certificaat)

1 rode paprika

2 middelgrote trostomaten

2 teentjes knoflook

1 mespunt Cayennepeper (of 1 klein Spaans pepertje, zonder zaadlijst)

1, 5 dl gevogelte- of groentenbouillon

6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie of bladselderij

Bereidingswijze:

De tonijnfilets met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De zaadlijst en zaadjes uit de paprika verwijderen en in stukjes snijden. De trostomaten ontvellen, zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden. Drie eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de stukjes paprika en tomaat kort roerbakken. Bouillon al roerende toevoegen, hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 20 minuten stoven. Tegen het einde van het stoven de geperste knoflook erdoor roeren en op smaak brengen met zout en cayennepeper. Naar smaak kan een Spaanse pepertje, in flinterdunne reepjes gesneden, worden gebruikt. Drie eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de tonijnfilets kort om en om bakken.  De tonijnfilets met de paprika- tomatensaus over voorverwarmd borden verdelen. Met fijngeknipte bladpeterselie of bladselderij garneren. Met kleine aardappelkroketjes of saffraanrijst serveren.

And We All Swing The Tuna: Bombastic Meatbats: More Meat. Warrior WWR-CD 064428 (Foto: Bombastic Meatbats).